Magda - Op duin 45 bij zonsopgang, Namibie 2004Magda:

Fred - Boottocht Milford Sound Nieuw Zeeland 2007Fred:

Beiden vinden we fotograferen van de natuur en de dieren leuk en het delen van onze reis ervaringen met anderen.

 

Nadat we drie keer een 4WD Toyota LandCruiser in AustraliŽ hadden gehuurd hebben we besloten er zelf een aan te schaffen en als reis / expeditie auto in te richten. Dit als vervanging van onze Honda Goldwing GL 1500 SE toermotor, die we met deze verre reizen vrijwel niet meer gebruikten.
In eerste instantie om eens 1 of 2 jaar mee op pad te gaan.

Nadat het in oktober 2003 was gelukt om een hele mooie Toyota LandCruiser aan te schaffen die we Nala genoemd hebben, is het idee langzaam omgebogen. We realiseerden ons op basis van ervaringen van anderen dat het verslavend werkt, zouden we na zo'n reis wel weer willen werken. Nog naast het feit of we, toch al beiden in de 40, weer werk zouden vinden wat we zouden willen doen en voldoende kunnen sparen om nieuwe reizen te kunnen financieren? Twijfel dus.

Langzaam is toen het idee geboren om het anders aan te pakken, eerst een aantal jaren doorwerken en zoveel mogelijk sparen, om dan niet meer te hoeven werken.
We hebben onze eigen financiŽle planning gedaan op basis van wat we dachten nodig te hebben in de rest van ons leven. Hiervoor hebben dit in drie perioden ingedeeld met verschillende behoeften;
- eerst een periode om te reizen met Nala,
- daarna een periode met weer een 'vaste' plek, maar nog wel meer verre reizen,
- tenslotte een periode met een vaste plek, genietend van wat we hebben meegemaakt.
Dit rekening houdend met een bescheiden rente opbrengst en met inflatie in de tijd, maar ook met de AOW en de pensioen uitkeringen op termijn.
Samen met de verwachte inkomsten vanuit ons werk heeft dit een startdatum in 2011 opgeleverd waarbij er een match was tussen ons spaargeld en pensioenopbouw en de verwachte uitgaven in combinatie met de rente en de inflatie.
In de ontwikkeling van deze plannen hebben we een keer een heel nuttig gesprek met een financieel planner van een bank gehad, waarin ons duidelijk is geworden dat er geen hele grote gaten zaten in onze eigen planning, de bank kwam eigenlijk beter uit dan wijzelf.

De basis van onze planning is een zo reŽel mogelijk budget, vooral niet te optimistisch laag.
Maar door het ontbreken van inkomen zullen we de werkelijke uitgaven steeds moeten blijven matchen met onze planning, om zo vroeg mogelijk bij te kunnen sturen.
Een vaste uitspraak is dat als het echt te hard gaat, dat we een paar jaar naar AziŽ gaan, daar kun je van heel weinig rondkomen...

Aangepaste toekomstplannen 2015 en verder
De tweede helft van 2014 hebben we nog eens goed nagedacht over onze lange termijn plannen.

De combinatie van Nala en Kimmy bevalt niet in de hogere bergen, zo vanaf 2.000 meter en hoger. We hebben 2014 in de Rockies niet kunnen doen wat we wilden. En daar willen we juist veel vaker heen. Daarbij helpt het ook niet dat het onderhoud van Nala ook lastig is in Noord Amerika, geen kennis, gereedschap en onderdelen. Anders zou je de motor afstelling aan de hoogte aan laten passen, maar dat lukt nu niet.

Daarnaast zien we ons op termijn wel weer in Nederland wonen, en dan nog regelmatig reizen.
Ook hadden we wel ideeŽn om een periode door Europa te reizen met Nala en een caravan. Dat gaan we niet meer doen.
Als alternatief willen we nu in Noord Amerika een pick-up met een opzet camper unit kopen om eerst een aantal jaren full time in te 'wonen' en als we weer in Nederland wonen om regelmatig een aantal maanden vakantie te vieren. We zien ons dat wel doen tot  op hoge leeftijd... We gaan de combinatie Crush noemen, uit Disney's Finding Nemo.

Dus nog een jaar AustraliŽ (om Kimmy te verkopen), geen Afrika met Nala/Kimmy (Zuid Amerika was ooit al eerder afgevallen) en "alleen" nog maar Noord Amerika bereizen met heeeeel misschien eens Zuid Amerika. Dat zijn de keuzes die we gemaakt hebben om doelgericht in de toekomst te kunnen "kijken".

Stappenplan;

En de conclusie was, gelukkig, dat het financieel mogelijk lijkt ;-)
 

Aangepaste toekomstplannen 2018 en verder
Eind 2017, na ruim ťťn jaar in Noord Amerika rondreizen met Crush, hebben we opnieuw goed naar onze plannen gekeken.
We hebben beiden het gevoel dat 10 jaar full time reizen wel genoeg is, dat zou betekenen dat we rond 2021 weer in Nederland gaan wonen en 'slechts' steeds voor zeg tot maximaal zes maanden per keer gaan reizen. Vooral met Crush in Noord Amerika, maar ook naar andere plaatsen (zonder Crush), als de financiŽn dat toelaten.

Die 10 jaar komt niet alleen voort uit ons gevoel nu, maar ook uit praktische omgevingsfactoren.
Rond 2021 komen onze privť pensioenpolissen vrij, en lijfrentes aankopen terwijl je niet in Nederland woonachtig bent is een probleem, als je helemaal geen vast adres hebt, onmogelijk.
Daarnaast willen we een betaalbare huurwoning in Nederland vinden. Als onze pensioenen tot uitkering zijn gekomen, komen we niet meer in aanmerking voor de goedkopere huurwoningen, maar komen we in de vrije sector terecht. Gelukkig zouden we zeggen, dat betekent dat we een goed pensioen inkomen hebben, zelfs voor de AOW uitkeringen. Maar het nadeel is wel dat we dan voor lang (hopen we) tegen hogere woonkosten aankijken, wat we willen voorkomen.
Dus is het zaak een huurwoning te zoeken en te vinden voordat al onze pensioenuitkeringen gaan lopen en we dus nog voor de sociale huurwoningen in aanmerking komen.
Tenslotte is het binnenkomen van de VS een soort loterij, ondanks een 10-jaar visum. Het is vrijwel geheel afhankelijk van de douanier die je treft of je wel of niet de VS binnenkomt, zeker als je zoals wij elk jaar terugkomt. We hebben de indruk dat dit erger geworden is sinds Trump president is. Dat maakt het nog een keer Alaska bezoeken, wat we graag nog willen, lastig en onzeker. Dit omdat we de zes winter maanden in de VS willen doorbrengen en daarna na een maand Canada weer de VS binnen willen.

Tenslotte missen we AustraliŽ toch ook wel, de leegte, de kilometers lange lege zandstranden en toch ook het weer.

Dus zijn we gaan kijken om eind 2018 nog een keer ťťn tot anderhalf jaar AustraliŽ te doen en dan nog een ruim half jaar Noord Amerika met Alaska later in het seizoen. Om daarna een woning in Nederland te gaan zoeken.

We zijn gaan rekenen wat een LandCruiser met daktent (Skippy) opzetten in AustraliŽ zou kosten en om die dan een jaar of vier vijf te houden en dan weer te verkopen. Dus voor 2018/2019 en ťťn of twee keer korter gebruik. Daarnaast Crush houden tot we 'oud' zijn. Budgettair leek dat te kunnen en na het goed doordacht te hebben, hebben we de knoop doorgehakt.

In de periode die we in Nederland waren begin 2018 hebben we de details uitgewerkt door intensief op Internet zaken uit te zoeken. Onze Skippy gaat er als volgt uitzien;

Aanvulling februari 2020;
We hebben Skippy relatief snel verkocht in februari 2020 en gaan pas in mei naar Las Vegas terug.

We gaan daarom nog twee maanden op "vakantie" naar Nieuw Zeeland met een huurcamper